
Het Konijn
Verzorging
Een konijn moet zich wel prettig voelen en daarom is het belangrijk dat je de ruimste kooi/hok neemt die je kunt vinden voor je konijn. Als de hokken korter zijn dan 65 cm is het te klein. Neem ook nooit een aquarium voor je konijn, want dat is te warm. Ook kan hij er niet lekker in lopen. Net als op een gladde vloer; dan glijdt je konijn uit en kan hij zichzelf bezeren.
In een hok plaats je verschillende dingen zoals een bakje voor het graan en zo nodig een ruifje voor het hooi. Een flesje met water is ook belangrijk. Een flesje is handiger dan wanneer je het in een bakje doet, want dat kan je konijn omgooien of erin gaan zitten en dan kan een konijn verkouden worden. Ook wordt het water dan snel vies. Konijnen hebben geen zoutblok, liksteen of knaagsteen nodig om aan hun vitaminen/mineralen te komen of hun tanden te slijten. Je konijn kan er zelfs ziek van worden, omdat er veel calcium in zit en je konijn haalt dat al uit hooi en zijn voer.
Het is ook fijn voor je konijn als er een apart slaapgedeelte is en er moet stro op de bodem liggen. Op de plekken waar je konijn vaak plast of poept kun je eerst wat zaagsel strooien en daaroverheen het stro.
Als je je konijn wilt oppakken, kan je hem in zijn nekvel pakken. Als je dit zielig vindt kan je hem ook met twee handen onder zijn pootjes en buikje optillen. Als het konijn niet opgetild wil worden, gaat hij krabben. Vaak komt dat omdat een konijn eigenlijk een prooidier is en het gevoel heeft dat hij vanuit de lucht door een vogel wordt gepakt. Hij zal zich dus uit instinct uit alle macht verzetten. Je mag een konijn natuurlijk ook nooit aan zijn oren optillen. Zijn oren kunnen het gewicht niet dragen en dit zal je konijn pijn doen.
Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je je konijn los laat rondlopen. Let op kabels; die bijten ze misschien door. Ze kunnen in een vloerkleed bijten of er met hun nagels in blijven haken. Er zijn niet alleen gevaren binnen, maar ook buiten. Als je je konijn buiten in een ren zet, let dan op de volgende dingen:
- geen giftige planten (zie hoofdstuk 'Voeding')
- een stukje beschutting zodat hij zich veilig voelt en voor een plekje schaduw of als het plotseling gaat regenen
- toegang tot water (vocht in gras is niet genoeg)
- niet te lang in zijn ren laten zodat hij ook kan uitrusten in zijn hok
- een hekje eromheen zodat hij niet kan ontsnappen
- iets eroverheen zoals een net zodat hij er niet uit kan springen en er geen andere dieren (zoals katten) in kunnen komen
- in de zomer vinden ze het soms lekker om op een stukje koele stenen te liggen
In de winter heeft een konijn wat extra verzorging nodig als hij buiten verblijft. Allereerst kan je konijn dus alleen buiten als hij in de zomer ook al buiten stond. Dan is hij gewend om buiten te staan en zal de winter ook wel lukken. Mijn konijnen staan ook buiten en zodra de winter komt krijgen ze een wintervacht en geef ik ze extra veel stro. Als het 's nachts vriest, doe ik een deken voor het hok om de ergste kou tegen te houden. En je zult iets vaker het water moeten verversen, omdat het kan bevriezen.