
Het Konijn
Voeding
Mijn konijnen krijgen 's ochtends een kwart stukje gedroogd brood en twee handen vol hooi. Het is heel belangrijk dat konijnen onbeperkt hooi hebben, want dit is belangrijk voor de darmwerking van je konijn en dus van levensbelang. Het harde brood is goed voor de tanden. Teveel brood is niet goed, want er zit veel zout in en konijnen kunnen er dik van worden.
Verder kan je je konijn ook af en toe een staafje met granen geven. Dit kun je kopen in een dierenwinkel. Het is gezond, goed voor de tanden en je konijn vermaakt zich prima met het knagen. Ook krijgen mijn konijnen af en toe een stukje tak van bijvoorbeeld een appelboom. Daar kan je konijn ook goed zijn tanden aan slijten. Er zijn ook witte likstenen. Die kan je beter niet geven, want blijken ongezond te zijn en je konijn kan er nierstenen van krijgen.
's Middags geef ik ze een handje graan. Geef je konijn niet teveel, want ook van teveel graag kunnen ze te dik worden. Geef je konijn pas nieuw graan erbij als hij zijn bakje bijna helemaal leeg heeft gegeten. Zo eet hij alle granen (ook de gezonde die hij misschien minder lekker vindt) en wordt het graan niet oud. Dat gebeurt wel als er oud graan in het bakje ligt en je daar nieuwe bij doet. Anders wordt het oude voer alleen maar ouder. Vers graan is dus het beste. Ook moet er altijd vers water zijn.
Konijnen vinden groen erg lekker. Zodra het lekker weer is, zet ik mijn konijnen daarom ook altijd in een ren op het gras. Het is ook heel goed voor ze. Als je groen gaat halen uit de natuur dan kun je dat beter niet gaan halen langs een autoweg. Daar zijn de planten vervuild door de uitlaatgassen.
Je hoort vaak dat er sla wordt gegeven aan konijnen. Dat mag ook, maar je moet het je konijn beetje voor beetje leren eten. Nooit teveel geven, want anders kan je konijn diarree krijgen. Dit geldt ook voor teveel nat gras en klaver.
Denk er ook aan, als je je konijn op het gras zet, om er een bakje water bij te zetten ook al zit er een beetje vocht in het gras. In de zomer is het verstandig het water van je konijn vaker te verversen, want door het warme weer kunnen er gemakkelijk bacteriën ontstaan in stilstaand water.
Nog een paar tips:
- Geef je konijn nooit eten zoals koek, chips of chocolade en andere dingen die eigenlijk voor mensen zijn bedoelt. Je konijn kan er ziek van worden en het is helemaal niet gezond voor ze.
- Verander nooit zomaar van voer. De darmen van konijnen zijn namelijk veel gevoeliger dan je zal denken. Er leven goede bacteriën in die langzaam meeveranderen als je het konijn geleidelijk ander voedsel geeft. Wordt het voedsel van het konijn te snel veranderd dan zul je de volgende dag meteen diarree kunnen zien of nog erger, je konijn kan last krijgen van gasvorming of verstopping (wat dodelijk kan zijn voor een konijn).


Niet giftige planten/bloemen:
- bladpeterselie (gezond; dit kan je het beste geven bij last van de blaas)
- boerenwormkruid (voorkomt wormen en spijsverteringsproblemen
- cichorei klissen (kleine hoeveelheid)
- dovenetels (niet teveel)
- duizendblad
- gele ganzenbloem
- kleefkruid (vers)
- kromhals (vers)
- krulzuring, ridderzuring, veldzuring (weinig, altijd mengen)
- paardenbloemblad
- reigerbek (gemengd)
- weegbree (goed voor darmen en slijmvliezen)
- thrincia (vergelijkbaar met paardenbloem)
- wilde peen
- wilgenblad (kleine hoeveelheid)
- wilgenroosje (kleine hoeveelheid)
- zevenblad (zonder bloem!)
Giftige planten/bloemen:
- Aronskelkfamilie: diefenbachia aronskelken, slangewortel
- Leliefamilie: hyacinten, lelies, tulpen, herfststijlloos, aspidistra (potplanten), aloe, lelietjes van dalen, salomonszegel, prei, asperge, bieslook (kan maag- en darmkrampen veroorzaken), uien, sjalotten
- Maagdenpalmfamilie: alle oleandersoorten (zeer giftig en vaak dodelijk)
- Nachtschadefamilie: rauwe aardappel, aardappelloof, tomatenplanten, bitterzoet, boksdoorn, doornappel, capsicum, petunia, tabaksplant, zwarte nachtschade, oranjeappelboompje (vaak dodelijk)
- Narcissenfamilie: alle narcissoorten, sneeuwvlokje, amaryllis, clivia, agave (maag- en darmkrampen/ontstekingen, vaak dodelijk)
- Wolfsmelkfamilie: het melksap van alle soorten is giftig, soms dodelijk. Kerstster, palmboompje, buxus, wonderboom met wonderbonen, gatenplanten, philodendron (braken, diarree, bewusteloosheid, soms na werken of maanden), taxus (alle delen, ook stam zeer giftig, altijd dodelijk)
Overige giftige planten/bloemen:
- anjers
- azalea
- berenklauw
- blauwe regen
- ficus
- geranium
- gouden regen
- hortensia
- hulst,
- jasmijn
- kamperfoelie (braken, diarree, krampen, dodelijk)
- klimop
- laurier
- lavendel
- monnikskap
- naaldbomen (zowel naalden als het water waar de naalden in drijven)
- nieskruid
- primularodondendron,
- rabarber
- ridderspoor
- rode klaver
- sierpeperplantje
- varens
- vingerhoedskruid
- voerbieten (gassen en diarree)
- vogellijm/maretak,
- witte-, rode- en savooiekool
Hooi
Graanmix