top of page

Ziektes

Ondanks dat je je konijn goed verzorgt, kan het toch ziek worden. Als je niet wilt dat dat gebeurd kan je je konijn één keer per jaar een prikje laten geven door de dierenarts. De ziektes waar je je konijn tegen kan laten inenten zijn: Myxomatose en Viraal Hemorragisch Syndroom (VHS, type 1 en 2). Dit zijn beide virusziektes.

Myxomatose is een virus dat overgebracht wordt door stekende insecten zoals muggen en vlooien. Je konijn krijgt knobbels onder de huid (vooral op het kopje). Deze virusinfectie is dodelijk! Je kunt je konijn het beste in het voorjaar (maart-mei) hier tegen laten inenten. Dat kan vanaf vijf weken oud. Bij erg kleine of zwakke konijnen kan de dierenarts adviseren hier iets langer mee te wachten.

Ernstige gebitsproblemen

Het is belangrijk om je konijn af en toe iets hards te gevel zoals wortel, een stukje tak of een granenstokje die je bij de dierenwinkel kunt kopen. Een konijn kan anders zijn tanden niet slijten en dan gaan de tanden scheef groeien en nog veel erger is dat de tanden te lang kunnen. Uiteindelijk kan het konijn daardoor niet meer eten. Je kunt dan het beste de dierenarts waarschuwen en die zal de tanen dan slijten als het niet te laat is. 

Syfilis

Syfilis is een geslachtsziekte. Je konijn heeft dan korsten bij de anus. Je konijn kan doodgaan als je niet naar de dierenarts gaat. Voor syfilis is er maar één behandeling en dat is een medicijn injectie. Syfilis is erg besmettelijk.

Verkoudheid

Vaak door het slechte weer of slechte verzorging wordt het konijn verkouden en gaat dan niezen. Als de verkoudheid niet vanzelf overgaat komt dat waarschijnlijk door bacteriën. Als de verkoudheid erg lang duurt, kan het mager worden, verkleefde ogen en neus krijgen en een doffe vacht. Je kunt het beste naar de dierenarts gaan. 

Hoornvliesontsteking

Een hoornvliesontsteking komt vaak voor. Konijnen krijgen het meestal door een gevecht of stoeipartij in een te kleine ruimte. Soms komt het door een strootje waardoor het oog beschadigd is geraakt en is gaan ontsteken. Het beste kan je even langs de dierenarts gaan.

Ooginfectie/oogontsteking

Het lijkt een beetje op een hoornvliesontsteking alleen komt het niet door een beschadiging, maar is het vaak de traanbuis van het oog ontstoken en komt er een pusserige uitscheiding uit het oog. Ook hiervoor kun je het beste even naar de dierenarts gaan.

Pootstompje met infectie

De infectie is waarschijnlijk ontstaan tijdens een gevecht waarbij een deel van het pootje is afgebeten en ontstoken is geraakt.

Tip: Wacht nooit te lang om een bezoekje aan de dierenarts te brengen! Als je te lang wacht, kan het te laat zijn. Ga vooral niet zelf proberen om voor een oplossing te zorgen, maar laat dit door de dierenarts doen. De dierenarts heeft ervoor geleerd en weet waarschijnlijk wel wat zal helpen.

© 2025 www.het-konijn.nl

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

bottom of page